29 Απρ 2009

Πέρασμα των εμπόρων “λευκού θανάτου” η Ημαθία

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ιανουάριος 2008)
Ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα της κοινωνίας χαρακτηρίζεται από πολλούς, ειδικούς και μη, η μάστιγα των ναρκωτικών, καθώς είναι χιλιάδες οι νέοι που κρατούνται "όμηροι" των παραισθησιογόνων ναρκωτικών ουσιών. Τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, τα ναρκωτικά αποτελούν την βασικότερη και πιο επικίνδυνη, για τη ζωή, απειλή των νέων, κυρίως, ατόμων, παρά τις ενέργειες και τα μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς από τους αρμόδιους φορείς. Μόλις πριν λίγες ημέρες, η είδηση του θανάτου 14χρονης από πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη, αλλά, όπως συμβαίνει κάθε φορά, αυτός ο "αποτροπιασμός" δεν φαίνεται να είναι ικανός για να αλλάξει κάτι στο πρόβλημα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στην οικογένεια και στις "βάσεις" που θέτει αυτή στο παιδί, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κοινωνία, σεβόμενο τους κανόνες της και αντιμετωπίζοντας τους πολυποίκιλους κινδύνους που ελλοχεύουν σε πολλές εκφάνσεις της ζωής τους, μεταξύ αυτών και τα ναρκωτικά. Πέρα από την οικογένεια, ωστόσο, οι κοινωνικές επιρροές διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη των νέων, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, σε μεγάλο ποσοστό, η "γνωριμία" με τον θανατηφόρο κόσμο των ναρκωτικών γίνεται στην εφηβική ηλικία, όπου πλέον τα παιδιά αποκτούν πιο στενές επαφές με άτομα εκτός του στενού ή ευρύτερου συγγενικού τους κύκλου, όπως συμμαθητές και φίλους και οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν, θετικά ή αρνητικά, τον διαμορφούμενο χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους.

Τι ισχύει στην Ημαθία
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, το 2006 απασχόλησαν τις υπηρεσίες Ασφάλειας 103 υποθέσεις διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών και συνελήφθησαν 163 άτομα, ενώ το 2007, για κατοχή και χρήση συνελήφθησαν 135 άτομα, στις 96 υποθέσεις που απασχόλησαν την Ασφάλεια. Ειδικότερα το 2007, οι 27 υποθέσεις που απασχόλησαν τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης, αφορούσαν εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και οι 69 υποθέσεις αφορούσαν απλή κατοχή ή χρήση. Τραγικός απολογισμός της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Ημαθία, ήταν δύο θάνατοι που προήλθαν, επίσημα, από χρήση ναρκωτικών, τα τελευταία δύο χρόνια, ενός 30χρονου και ενός 24χρονου. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα επίσημα στοιχεία θανάτων δεν μπορούν να περιλαμβάνουν τους θανάτους που δεν προκλήθηκαν αποκλειστικά από χρήση ναρκωτικών, αλλά η χρήση οδήγησε, σταδιακά, στην εξασθένηση του οργανισμού και τελικά, στον θάνατο. Οι ποσότητες που εντόπισαν και κατασχέθηκαν, από τις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, ήταν οι παρακάτω: 1. Κάνναβη: 3,4 κιλά (2006) 7,05 κιλά (2007) 2. Δενδρύλλια Κάνναβης: 61τεμ. (2006) 76 τεμ.(2007) 3. Σπόροι Κάνναβης: 430 τεμ. (2006) 540 τεμ.(2007) 4. Ηρωΐνη-Μορφίνη: 333 γραμ. (2006) 1750 γραμ.(2007) 5. Κοκαΐνη: 6 γραμ. (2006) 62 γραμ.(2007) 6. Ναρκωτικά χάπια: 474 τεμ. (2006) 660 τεμ.(2007) Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, οι διακινούμενες ποσότητες στην Ημαθία έχουν προέλευση κυρίως από την Αλβανία, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ εκ μέρους των αλλοδαπών διακινητών, κυρίως των Αλβανών, παρατηρήθηκε αυξητική τάση διακίνησης των λεγόμενων "σκληρών ναρκωτικών" (ηρωίνης, χαπιών) από τα οποία οι έμποροι απολαμβάνουν μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη. Το θετικό που εντοπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση, είναι το γεγονός ότι, πέρα από τους χρήστες, δεν υπάρχουν στο Νομό πολλοί μεγαλοδιακινητές, ενώ προσθέτει πως δεν διαπιστώθηκε διακίνηση ναρκωτικών στα σχολεία του Νομού και στις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής. Ακόμη, σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις του Νομού έγιναν επισταμένες έρευνες με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να εντοπιστούν καλλιέργειες ναρκωτικών. Βέβαια, το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπιστεί ναρκωτικά στα σχολεία και στο στρατό, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ναρκωτικά. Ειδικά στον στρατό, όπου άλλωστε η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγχει άμεσα, η χρήση κάνναβης είναι, δυστυχώς, ευρύτατα διαδεδομένη. Να σημειωθεί, επίσης, πως η Ημαθία παλαιότερα που η Καστανιά ήταν μοναδικό πέρασμα, αλλά και σήμερα με την Εγνατία, αποτελεί σημαντικό "κόμβο" καθώς από εδώ περνούν οι έμποροι και διοχετεύουν τις ποσότητές τους προς το Νότο ή την Ανατολή. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές δίνουν ιδιαίτερη βάση στους ελέγχους των διερχόμενων αυτοκινήτων.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Στη Βέροια και στην ευρύτερη περιοχή, τον τομέα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών, έχει αναλάβει το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών "ΠΡΟΣΒΑΣΗ", το οποίο, μεταξύ άλλων, προσφέρει τη δυνατότητα σε γονείς, εφήβους και νέους την πληροφόρηση και τα εφόδια ώστε να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό εξάρτησης. Όσον αφορά την πρόληψη, διοργανώνονται διάφορες ομάδες που έχουν σκοπό την βιωματική προσέγγιση του προβλήματος. Ωστόσο, η δράση του Κέντρου μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί. Όταν πρόκειται για περιστατικά εξάρτησης, πέρα από την ψυχολογική στήριξη που μπορούν να παρέχουν οι επιστήμονες του κέντρου, χρειάζεται να γίνει παραπομπή σε κάποιον φορέα απεξάρτησης. Η "Πρόσβαση" λειτουργεί από το 2002 και ο αριθμός των ατόμων που απευθύνονται σε αυτήν, ακολουθεί ανοδική πορεία. Το 2002, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία της, απευθύνθηκαν σε αυτή δεκαοχτώ άτομα (18), γονείς ή ανεξάρτητα άτομα, το 2003 τριάντα (30) και μέχρι το τέλος του 2007 ήταν σαράντα πέντε (45).
ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Ο τομέας της απεξάρτησης είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, τόσο για τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, όσο, κατά κύριο λόγο, για τους ίδιους τους χρήστες. Εκατοντάδες επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι, απασχολούνται, εθελοντικά ή όχι, στον τομέα της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης. Από την Ημαθία, την τελευταία τριετία (2005-2007), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του τμήματος έρευνας της ΙΘΑΚΗΣ, απευθύνθηκαν στα Κέντρα Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στη Θεσσαλονίκη δεκαοχτώ (18) άτομα. Τέσσερα από αυτά τα άτομα προχώρησαν στην κύρια φάση θεραπείας, εκ των οποίων μόνο ένα από αυτά πέρασε στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, κατάφερε δηλαδή να ξεφύγει από την μάστιγα. Όπως σημειώνεται από το τμήμα έρευνας της ΙΘΑΚΗΣ, το αίτημα για συμβουλευτική και θεραπεία χρηστών ναρκωτικών ουσιών στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη από την Ημαθία, είναι μικρού μεγέθους και τα αίτια αυτού του μεγέθους ενδεχομένως να οφείλονται στην απόσταση της κατοικίας των χρηστών από την Θεσσαλονίκη, εικάζουν οι ερευνητές του προγράμματος. Αυτή η τελευταία διαπίστωση-υπόθεση του τμήματος έρευνας της ΙΘΑΚΗΣ, δίνει το στίγμα του προβλήματος της απεξάρτησης στην Ημαθία: Δεν υπάρχουν φορείς απεξάρτησης στην περιοχή μας, παρά τις ενέργειες των τοπικών φορέων και τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, για δημιουργία σταθμού του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο της Βέροιας. Αποτέλεσμα αυτής της σοβαρότατης έλλειψης, είναι η χιλιομετρική απόσταση - παράλληλα με την "κοινωνική απόσταση" που υπάρχει - να λειτουργεί ως επιπρόσθετη τροχοπέδη στους χρήστες, πέρα φυσικά από την εξάρτηση στις ουσίες, που είναι ο βασικότερος λόγος, οι οποίοι παραμένουν στα "δεσμά" των ναρκωτικών και στο περιθώριο της κοινωνίας. Το πρόβλημα των Ναρκωτικών απαιτεί τη συνεργασία όλων και ειδικά όσων έχουν την επιμέλεια ανατροφής, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των νέων. Το σημαντικότερο είναι να προλαβαίνουμε το κακό και όχι να το περιστείλουμε με διώξεις, όπως σημειώνει και η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας. Όταν η πρόληψη είναι ισχυρή, η καταστολή δεν χρειάζεται να είναι έντονη… Σήμερα, όμως, ίσως ακόμη να ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: