16 Ιαν 2010

Πληροφορίες για το «Κίνημα της Εθνικής Αμύνης» και τον «Εθνικό Διχασμό» στη Βέροια (1916 – 1918), μέσα από ανέκδοτα ντοκουμέντα της περιόδου

Αφιέρωμα στο περιοδικό "Λάμδα" - Τεύχος 34ο, Δεκέμβριος 2009
(Προσωπικό Αρχείο)
Ορισμένα πρωτότυπα και ανέκδοτα έγγραφα της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα, που αποτυπώνουν το κλίμα της περιόδου του «Εθνικού Διχασμού» στην περιοχή της Βέροιας, φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) του Δήμου Βέροιας, που τιτλοφορείται «Ιστορικό Πανόραμα». Πρόκειται για έγγραφα-ντοκουμέντα της περιόδου του «Εθνικού Διχασμού» (1916-1918) που ήρθαν στην κατοχή ή γράφτηκαν από τον αξιωματικό της Κρητικής χωροφυλακής μοίραρχο Γεώργιο Βούρο, [1] ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Βέροια, ως ένας από τους πρωτοστάτες της «Εν Βερροία Επιτροπής της Εθνικής Αμύνης». Αυτά τα σπάνια έγγραφα, σχεδόν 90 χρόνια μετά τη σύνταξή τους, ο εγγονός του Μοίραρχου, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βούρος, δώρισε στην Κ.Ε.Π.Α. του Δήμου Βέροιας, για να προβληθούν μέσω της διαρκούς έκθεσης που φιλοξενείται (μέχρι να βρεθεί μόνιμη στέγη) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

12 Ιαν 2010

Είναι κατάλληλα τα σημεία που γίνονται μαθήματα οδήγησης;

Στο πλαίσιο έρευνας θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα
(Προσωπικό Αρχείο)

Σημείο διαφωνιών και διαμαρτυριών γίνεται ο χώρος που πραγματοποιούνται τα μαθήματα οδήγησης από τις Σχολές Οδηγών της Βέροιας. Από τη μία οι εκπαιδευτές των Σχολών που δεν έχουν που να πάνε για τα μαθήματά τους και από την άλλη κάτοικοι του Εργοχωρίου και άλλων περιοχών της Βέροιας, που καθημερινά βλέπουν να μαζεύονται εκπαιδευτικά αυτοκίνητα μπροστά από τα σπίτια τους, δημιουργώντας τους αίσθημα ανασφάλειας.

11 Ιαν 2010

ΜΑΡΟΥΣΙΑ: Τόπος κατάνυξης και αναψυχής

Αφιέρωμα στο περιοδικό "Λάμδα" - Τεύχος 33ο, Μάιος 2009
(Προσωπικό Αρχείο)

Τα ερείπια παλαιών εγκαταστάσεων και το μοναδικό σωζόμενο μνημείο, ο ναός δηλαδή του Αγ. Νικολάου, αποτελούν σήμερα τα μοναδικά «σημάδια» που μαρτυρούν ότι κάποτε στην περιοχή της Μαρούσιας υπήρξε κάποτε μόνιμος οικισμός. Η Μαρούσια, ήταν χτισμένη στις ορεινές πλαγιές του ανατολικού Βερμίου, βορειοδυτικά του σημερινού χωριού Κουμαριά, επτά χιλιόμετρα περίπου πριν από το Σέλι.