22 Ιουν 2009

Αποτυχημένος θεσμός και υπολειτουργούντα τα ΚΕΚΥΚΑμΕΑ της χώρας;

Στο πλαίσιο της έρευνας για τα Κέντρα που εξυπηρετούν Άτομα με Αναπηρία
(Προσωπικό Αρχείο - 19 Ιανουαρίου 2008)

Παρά τα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕΚΥΚΑμΕΑ) Ν. Ημαθίας, που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του Μακροχωρίου, στην δεξιά πλευρά για όσους έρχονται από την Βέροια, δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό στους πολίτες του Νομού, τόσο για την ύπαρξή του, αλλά κυρίως για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Όσον αφορά τον κοινωνικό ρόλο των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στην Ελλάδα, θεωρητικά, αποτελούν σημαντικό φορέα κοινωνικής φροντίδας, αλλά από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι είναι ένας αποτυχημένος θεσμός και υπολειτουργών.
Οι λόγοι της "υπολειτουργίας" των κέντρων, εντοπίζεται από αυτούς που το πιστεύουν σε δύο, κυρίως, λόγους. Η πρώτη άποψη, αναφέρει ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να ρυθμίσει την λειτουργία των κέντρων και, γενικά, υπάρχει μια ακατανόητη "αδιαφορία" του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ως προς τις ανάγκες και την εξέλιξη των ανά την Ελλάδα Κέντρων. Η δεύτερη άποψη, εστιάζεται στον δημόσιο χαρακτήρα των Κέντρων που πολλές φορές λειτουργεί αντίστροφα προς τον επιθυμητό στόχο.
Ειδικότερα, όσον αφορά το ΚΕΚΥΚΑμΕΑ της Ημαθίας, ο μεν πρόεδρος του Μάνος Σοφιανίδης θεωρεί ότι είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από ότι υπόλοιπα Κέντρα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις, από την άλλη όμως, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ημαθίας, οι έχοντες την πλέον άμεση σχέση με το θέμα, θεωρούν ότι το Κέντρο υπολειτουργεί.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον κοινωνικό ρόλο του ΚΕΚΥΚΑμΕΑ της Ημαθίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας Νίκος Εμμανουήλ, μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που είχαν γίνει παλαιότερα από τον Σύλλογο, ώστε να παραχωρηθούν κάποιες ανεκμετάλλευτες αίθουσες στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ της Αλεξάνδρειας "Τα Παιδιά της Άνοιξης", αλλά τελικά δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση αυτή, ενώ παραχωρήθηκαν αίθουσες του Κέντρου για τη λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου και του πρώην Π.Ι.Π.Κ.Α.
Απαντώντας στο ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του Κέντρου, ανέφερε ότι οι παραπάνω ενέργειες είχαν γίνει επί προεδρίας του προκατόχου του Τάσου Τασιόπουλου και δεν γνωρίζει γιατί τελικά δεν προχώρησε. Σημείωσε δε, πως θα συζητούσε μετά χαράς το θέμα, εφόσον τεθεί ανάλογο θέμα από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Το ΚΕΚΥΚΑμΕΑ Ν. Ημαθίας, λοιπόν, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με όλα τα θετικά και αρνητικά που μια τέτοια μορφή λειτουργίας δημιουργεί και υπάγεται, ως μονάδα κοινωνικής φροντίδας, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Διοικείται από τον Πρόεδρο και το 5μελες Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων και ένας εκπρόσωπος οργανώσεων ΑΜΕΑ, ενώ οι υπόλοιποι ορίζονται απευθείας από τον Υπουργό.
ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Το κτίριο αποτελείται από το ισόγειο το οποίο έχει εμβαδόν 1.500 τ.μ. και περιλαμβάνει την αίθουσα υποδοχής, την αίθουσα φυσιοθεραπείας, την αίθουσα εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, το χώρο της πισίνας, την αίθουσα υδροθεραπείας και διάφορα γραφεία όπως της επισκέπτριας Υγείας, της κοινωνικής λειτουργού, το αναψυκτήριο κλπ. Ο χώρος της πισίνας, ωστόσο, δεν λειτουργεί, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Μάνο Σοφιανίδη, απαιτείται ένας ακόμη φυσιοθεραπευτής.
Ο 1ος όροφος έχει εμβαδόν 700 τ.μ. και αποτελείται από τα γραφεία διοίκησης και την πτέρυγα φιλοξενίας η οποία αποτελείται από 7 δίκλινα δωμάτια, τα οποία προορίζονται για τη φιλοξενία ατόμων που εξυπηρετούνται από το Κέντρο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η έλλειψη προσωπικού δεν καθιστά δυνατή τη φιλοξενία.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έθεσε στη διάθεσή μας ο πρόεδρος του Κέντρου Μάνος Σοφιανίδης κατά την επίσκεψή μας στο χώρο, είναι Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση σε θέματα, που σχετίζονται με την αναπηρία και τα προγράμματα που υλοποιούνται σε σχέση με αυτήν, καταγραφή των Ανθρώπων με αναπηρίες και των κοινωνικών αναγκών τους, προκειμένου να προσαρμοστούν δράσεις στις ανάγκες τους, εξατομικευμένη προσέγγιση και συμβουλευτική σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων και αγωγής υγείας, κοινωνική υποστήριξη και ομαδική συμβουλευτική.
ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Τα άτομα που χρίζουν κάποιων από τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο, απευθύνονται στον Κοινωνικό Λειτουργό του Κέντρου και στη συνέχεια, αφού προσκομίσουν παραπεμπτικό από δημόσιο υγειονομικό φορεά (Νοσοκομείο, ΙΚΑ κλπ) όπου θα αναγράφεται τι θεραπεία πρέπει να γίνει, εντάσσονται στο πρόγραμμα του Κέντρου.
Κατά το έτος 2005, εξυπηρετήθηκαν από το κέντρο 51 άτομα, το 2006 μόλις 37, καθώς δεν υπήρχε Εργοθεραπευτής και Λογοθεραπευτής στο Κέντρο και το 2007 εξυπηρετήθηκαν 52 άτομα.
Στο Κέντρο εργάζονται έξι μόνιμοι υπάλληλοι, Φυσιοθεραπευτής, Λογοθεραπευτής, Εργοθεραπεύτρια, Κοινωνικός Λειτουργός, Επισκέπτρια Υγείας και Νοσηλεύτρια, μια γραμματέας με σύμβαση εργασίας διάρκειας 8 μηνών, καθώς και πέντε άτομα με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (STAGE). Επιπλέον από το 2006 ξεκίνησε το πρόγραμμα μετακίνησης των ωφελουμένων με το αυτοκίνητο που απέκτησε η Μονάδα για τη μεταφορά ΑΜΕΑ, το οποίο παραχωρήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 ΑΕ και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς αναπηρικών αμαξιδίων.
Γενικά για τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ
Συμπερασματικά, τα Κέντρα Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία, αν και τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και διέπονται από το ίδιο Νομικό καθεστώς με αυτό των Νοσοκομείων, δεν έχουν την δέουσα υποστήριξη για να λειτουργήσουν σωστά, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται σε ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.
Υπάρχουν μόνιμα στελέχη, τα οποία, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στο "Δημόσιο", θέλουν και δεν μπορούν να προσφέρουν όλες τους τις δυνατότητες.
Πάντως, πολλές φορές τα Κέντρα λειτουργούν με το φιλότιμο των εργαζομένων και όχι με τη στήριξη του κράτους. Το γεγονός ότι η παροχή των υπηρεσιών είναι δωρεάν, είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν πρέπει να επαναπαύει ούτε τους πολίτες, ούτε τους εργαζόμενους ούτε την Πολιτεία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://mariatweety.blogspot.com

FILOI MOU ENA NEO KORITSI XREIAZETAI AMESA TH SYMPARASTASH MAS GIATI PALEUEI ELPIZWNTAS NA NIKHSEI THN ANISH AS8ENEIA

DEN 8ELEI DHMOSIOTHTES APLA 8ELEI TH DYNMH MAS KAI OTI ALLO MPOROUME AS KANOUME

EIDIKA TWRA POU LEIPEI STO LONDINO SE DYSKOLH KATASTASH AS
PROSEYXH8OUME OLOI MAS NA TA KATAFEREI